Een inspirerend weekend over zang en muziek

Geestelijke liederen hebben een grote plek op onze samenkomsten en zijn tot grote hulp geweest in het leven van veel mensen. De komende tijd werken we er als gemeente aan om de zang en muziek naar een hoger niveau te tillen.

Weekend vol muziek en zang

Het weekend van 29 en 30 juni stond in het teken van muziek en zang. Het zingen van geestelijke liederen hoort bij ons leven als christen. Onze bijeenkomsten beginnen altijd met samenzang en dat is niet uit gewoonte, maar om ons te helpen om gericht te zijn op de verkondiging van Gods Woord. Geestelijke liederen ondersteunen de boodschap van een samenkomst en maken de harten ontvankelijk voor het Woord.

Speciaal voor dit weekend was nationaal voorganger Jan-Hein Staal uitgenodigd, en hadden we bezoek van twee vrienden uit Noorwegen, die werken aan verschillende muziekprojecten: Håkon en Dag Helge. Jan-Hein Staal benadrukt in zijn toespraken regelmatig het belang van het kennen van de inhoudsrijke liederen uit onze bundel Wegen van de Heer. Dag Helge en Håkon inspireerden ons door hun muzikale en enthousiaste bijdragen.

Een muzikale bijdrage van onze Noorse vrienden.

Koor van 60-plussers

Zaterdagmiddag begon met een bijeenkomst voor de 60-plussers. Speciaal voor deze dag was een 60plus koor opgericht, dat liederen zong uit de liederenbundel Wegen van de Heer. De liederen die ze ten gehore brachten zijn onlangs opnieuw vertaald vanuit de basistaal, met als doel om nog dichter bij de inhoud van het origineel te blijven en tegelijkertijd de teksten toegankelijker te maken voor deze tijd.

De koorleden waren gemotiveerd en bemoedigd door de liederen en wie weet horen we het 60+ koor vaker zingen.

De betekenis van muziek

Jan-Hein Staal legde uit dat God een mens heeft geschapen met een ziel, een geest en een lichaam. Gods bedoeling was dat die met elkaar in balans zouden zijn: dat onze geest verbinding heeft met God, en dat de ziel in zuiverheid zou omgaan met de medemensen. Maar doordat er zonde in de wereld is gekomen is deze balans verstoord en kun je niet zomaar vertrouwen op alles wat je voelt en denkt.

Daarbij zijn muziek en zang van grote betekenis: ze hebben een uitwerking op de ziel. Welke uitwerking dat is, hangt af van de inhoud. Muziek is op zichzelf een hemelse gave: God heeft mensen talenten gegeven om muziek te maken en te zingen. Maar ook de duivel gebruikt muziek om mensen te beïnvloeden. We kunnen kiezen van welke bron we de kraan openzetten en welke bron we gesloten houden. Door ons te vullen met geestelijke liederen worden we bemoedigd en blij.

Een Noorse uitdrukking zegt: “Wat je als eerste in een zak stopt, komt er als laatste uit.” Dit betekent dat wat je als kind leert, terugkomt in hun ouderdom. Als je als kind bekend raakt met de liederen, dan komen deze terug in de verschillende omstandigheden van het leven – tot op hoge leeftijd. Of het nu in zonlichte dagen is of in dagen van beproeving – de liederen geven moed en kracht zodat je niet somber of moedeloos wordt.

Het kinderkoor verwelkomde ons bij de start van de zondagochtendbijeenkomst.

Geboren in beproevingen

Ook op de zondagochtendsamenkomst stond muziek en zang centraal. Zo hoorden we van verschillende liederen de omstandigheden waarin ze geschreven zijn. Onze liederen zijn geschreven door vrouwen en mannen midden in hun verschillende levensomstandigheden en in beproevingen. Zo zongen we het lied Wegen van de Heer 161, dat begint met: “Waarom zouden wij ons niet altijd verblijden, nu er hoop is die wij in ’t geloof reeds zien? Dwars door moeiten, plagen, strijd en nood en lijden ziet ons oog de heerlijkheid die God wil bieden.”

Dit lied is geschreven door Marie Johansen kort nadat haar verloofde overleed. Als je hoort in welke omstandigheid een lied geboren is, dan krijgen de woorden nog meer betekenis.

Een koor van alle leeftijden.

De band begeleidt de muziek en heeft ook een instrumentaal stuk voorbereid.

Muziekmarkt

Ook de kinderen konden dit weekend kennismaken met een muziekinstrument. Zo kon je ervaren hoe het is om te drummen of een viool onder je kin te houden. Na de zomervakantie gaat het muziekproject echt van start.

Rick-Jan Wessels is betrokken bij de muziek. Hij vertelt: “De bedoeling is om eens per twee weken de zaal in Usselo te vullen met muziek. We houden dan oefeningen voor het koor en de band. Het belangrijkste van de oefeningen is dat de deelnemers meer bekend raken met de inhoud, achtergrond en boodschap van onze liederen. Wij vertellen die avond bijvoorbeeld: Wie heeft het lied geschreven, in welke periode en onder welke omstandigheden? Zodat je in de omstandigheden van elke dag, hulp krijgt door de liederen.

Het is mooi om te zien dat er zoveel jongeren geïnteresseerd zijn om een instrument te bespelen. Zij zijn de muzikanten in onze muziek van morgen. Een krachtige muzikale ondersteuning van onze liederen geeft een grote meerwaarde.”

Rick-Jan vertelt hoe je geluid krijgt uit een gitaar.

Vooral drummen is favoriet, er mag even flink geoefend worden.

Een project voor iedereen

Tot slot vraag ik: “Wat nou als ik niet goed kan zingen en amuzikaal ben?”

Rick-Jan lacht en zegt: “Ook dan ben je welkom als je meer wilt leren over onze liederen en de waarde daarvan wil ontdekken. Om de muziekavonden tot een succes te maken zullen we ook vrijwilligers vragen voor de techniek en de catering. Dit project zorgt ervoor dat liederen en muziek meer gaan leven in onze gemeente en iedereen de kans krijgt om mee te doen en te leren.”

Dit artikel is geschreven door Joop Meijer.