Basistraining sociale veiligheid voor kinder- en jongerenwerkers

Vrijwilligers die met kinderen en jongeren werken verzamelden zich op 31 augustus voor een mentorbijeenkomst. De middag was een oproep om een goede herder te zijn: iemand die zorgdraagt voor anderen en speciaal voor kinderen en jongeren. 

Nu de activiteiten met kinderen en jongeren na de zomerperiode weer zijn begonnen, zijn de kinder-en jongerenwerkers bij elkaar voor een kick-off. Het doel van deze dag is om met elkaar visie te delen over de inzet voor kinderen en jongeren. Wat drijft ons? Hoe kunnen we de kinderen en jongeren op de beste manier tot hulp zijn? En hoe organiseren we onze activiteiten op een goede en veilige manier?

Jaarlijkse kick-off voor mentoren

Een belangrijk onderdeel van deze kick-off is de basistraining sociale veiligheid van BCC Nederland voor kinder- en jongerenwerkers. Daarvoor maakten we gebruik de presentatie die is aangeleverd door de werkgroep Sociale Veiligheid, en die in elke BCC-gemeente in Nederland wordt gepresenteerd. De mentoren kregen praktische handvatten om een respectvolle omgeving te creëren waarin ieder kind zich veilig en gewaardeerd voelt.

Een van de slides uit de basistraining gaat in op onze kernwaarden voor het kinder- en jongerenwerk.

Een veilige gemeente

Een veilige gemeente is geen vanzelfsprekendheid. Daarom hebben we duidelijke afspraken gemaakt die we actief uitdragen aan iedereen die met kinderen en jongeren werkt. Het beleid voor sociale veiligheid is allereerst gericht op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag. Als gemeente staan we voor nultolerantie als het gaat om grensoverschrijdend gedrag of misbruik in welke vorm dan ook. Daarom moeten we erop voorbereid zijn om te handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. De kinder- en jongerenwerkers weten hoe ze om moeten gaan met signalen van dergelijk gedrag en ondertekenen ook zelf een verklaring waarmee ze de richtlijnen onderschrijven. Daarnaast heeft BCC Nederland vertrouwenspersonen aangesteld waar je terechtkunt als je zorgen hebt.

Samen aan de slag

Aan het einde van de bijeenkomst gaan de mentoren in groepjes aan de slag. Ze werken verder om wat ze hebben gehoord te verwerken tot een praktisch plan per doelgroep. Daarbij vullen zij ook de riscio-inventarisaties in per activiteitenavond, waarbij ze denken aan fysieke veiligheid (bijvoorbeeld bij sport) en aan sociale veiligheid, zoals het voorkomen van buitensluiten en ander pestgedrag. Het leidt tot interessante gesprekken en een grotere bewustwording van de belangrijke taak die je hebt als kinder- of jeugdwerker.

Meer informatie

Lees meer over het beleid voor sociale veiligheid op website van BCC Nederland op de pagina ‘Een veilige gemeente’. Ook de beleidsdocumenten ‘Veilig kinder- en jongerenwerk’, het protocol seksueel misbruik en de contactgegevens van vertrouwenspersonen zijn terug te vinden op de website van BCC Nederland.

De mentoren gaan in groepjes uiteen om per doelgroep een praktisch plan te maken voor het nieuwe seizoen.