Een veilige gemeente
BCC Twente wil een veilige gemeente zijn. In een veilige gemeente kunnen de geloofsopbouw en de verkondiging tot hun recht komen, en krijgen jong en oud hulp voor een persoonlijk leven als christen.
Een veilige gemeente is geen vanzelfsprekendheid. Daarom is bewustwording nodig en goede afspraken. Ons beleid voor sociale veiligheid is allereerst gericht op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag.
Toch moeten we erop voorbereid zijn om te handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag binnen onze gemeente. Wij staan voor nultolerantie als het gaat om grensoverschrijdend gedrag of misbruik in welke vorm dan ook.
In een veilige gemeente is openheid. Daarom werken wij actief aan een open cultuur, waarin leden zich vrij voelen om vragen te stellen en als er zorgen zijn, die te delen. Wie zorgen uit, mag erop rekenen dat BCC op geen enkele manier wegkijkt, maar die zorgen serieus neemt. Bij een open cultuur hoort ook een laagdrempelige samenwerking met bevoegde en hulpverlenende instanties.
BCC Nederland heeft vier vertrouwenspersonen met wie je in vertrouwen contact op kunt nemen bij:
De vertrouwenspersoon kan een luisterend oor bieden. Soms is het voor iemand (in eerste instantie) genoeg om zijn verhaal te delen. De vertrouwenspersoon zal daar uiteraard vertrouwelijk mee omgaan. De vertrouwenspersoon kan ook advies geven over vervolgstappen zoals het betrekken van een bevoegde instantie of begeleiden naar pastorale hulp.
De vier vertrouwenspersonen komen uit vier verschillende BCC-gemeenten. Je kunt contact opnemen met de vertrouwenspersoon uit je eigen gemeente of uit een andere gemeente. Je vindt de contactgegevens van de vertrouwenspersonen op de pagina Vertrouwenspersonen.