Bible Kids weekend: een tijdreis naar David

Een glinsterende tijdmachine, prachtig versierde ruimtes en goed voorbereide kinderwerkers en ouders; alles was tot in de puntjes verzorgd. Want zo’n 45 enthousiaste en nieuwsgierige kinderen van BCC Twente stonden op vrijdagavond 17 maart klaar om te beginnen aan een tijdreis…
 

Net als de vorige Bible Explorers-dag maakten ze in groepjes een digitale tijdreis, dit keer naar de tijd van David en Saul. Het thema voor deze reis was ‘reinheid’: Waarom het belangrijk is om je hart rein te bewaren voor God! 

Bijbelverhaal komt tot leven door video’s en opdrachten 

Het interactieve programma Bible Kids Explorers is ontwikkeld door BCC Media en biedt kinderen en hun begeleiders een unieke manier om de Bijbelverhalen tot leven te wekken met video’s en (online en offline) opdrachten.   
De kinderen zagen in een van de filmpjes hoe Saul door de profeet Samuel tot koning werd gezalfd. Maar Saul was ongehoorzaam aan God en daarom moest God een nieuwe koning kiezen. 

Uit de verschillende puzzeltjes, opdrachten en filmpjes bleek dat het met Saul steeds slechter ging, omdat hij zijn hart niet rein bewaarde en boos en jaloers werd op David. David hield zijn hart rein, hij wilde Saul geen kwaad doen, ondanks dat Saul hem wilde vermoorden en hij zelfs jarenlang voor Saul moest vluchten. David vertrouwde op God, hij had rust en wachtte tot God hem koning zou maken. 

Het was een mooi weekend met mooie filmpjes en leuke spelletjes tussendoor. We hebben gehoord over hoe je helemaal voor God moet leven en je hart moet bewaren. –

 
God kijkt naar je hart 

Bij een van de spelletjes mochten de kinderen aangeven wat zij goede eigenschappen vonden voor een koning, bijvoorbeeld kracht, humor of wijsheid. Hierna leerden ze dat God niet naar het uiterlijk kijkt, maar dat hij zoekt naar iemand met een rein hart. 

‘Ik ga morgen mijn schermtijd inzetten om dit spel te doen!’ zei één van de kinderen terwijl ze fanatiek op de spatiebalk drukte om haar ‘online hart’ te openen voor diamanten.  

Logeren en een gezellig ontbijt
  
Die avond logeerden de kinderen in vier groepen verdeeld op de locatie in Usselo, hoe spannend was dat.

Eerst volgde er een gezellige opblijfavond met een hoop gezelschapsspelen en een aantal spelen met de hele groep, zoals stoelendans en estafette.

Voor de grootste kinderen was er ook nog een nachtspel, zij mochten nog wat langer door en kwamen pas terug als de rest van de kinderen al lekker lag te slapen.

Hoewel de jongste kinderen nog maar zes jaar waren hebben ze zich allemaal superflink gedragen, wat ging dat goed!

Mam, dit moeten we vaker doen, zo’n heel weekend met logeren, wanneer is de volgende keer? – Vroeg een van de kinderen gelijk toen hij zijn moeder weer zag.

 
Tweede deel van de tijdreis 

 
Die zaterdagochtend beleefden de kinderen het tweede deel van de reis naar de tijd van David, en ze wisten de vragen uit de quiz goed te beantwoorden!

Het werd steeds duidelijker dat de gevolgen van degene die niet naar Gods wil luisterde er niet zo gunstig uitzagen terwijl God goed op David lette omdat hij wel naar Gods wil gehoorzaamde. David kreeg te maken met de goede gevolgen van het luisteren naar Gods wil.

Van het verhaal van David en Saul heb ik goed onthouden dat het vaak begint met een klein beetje zonde, en dat het dan nog niet zo erg lijkt. Maar bij Saul begon het ook met een klein beetje, en daarna werd het steeds erger. – vertelt een van de kinderen.

Ook een programma voor de allerkleinsten

Nadat de beide hoofdstukken gespeeld waren was het tijd om de jongste kinderen van drie tot zes jaar te ontvangen met een foto-bingo en een pannenkoekfeestje. Ook voor hen was er een programma voorbereid.

Met een speurtocht, samen zingen en een filmpje namen ook de jongste kinderen kennis van het verhaal van David, terwijl de rest van de kinderen vertrok naar de sporthal om hun energie goed te kunnen gebruiken voor spel en sport.

 
Moe maar voldaan kwamen ze thuis, met een grote glimlach, grootse verhalen en het verlangen om hun hart rein te bewaren. 

 
 
Op explorers.biblekids.io zijn de filmpjes en opdrachten terug te vinden.